– Diumenge 5 de juny de 2022 – PRATS DE LLUÇANÈS – Jardins de Cal Bach
JARDINERIA I FLORS PER A MÓNS RURALS
Jornades de flors, jardineria i paisatge
Els nostres jardins ens expliquen i ens descriuen com a paisatge. Son espais que més enllà de la mera decoració, donen sentit al que ens envolta i ens representa com a forma de viure i entendre amb respecte el nostre entorn.
Aquest gest inconscient és també decoratiu i elegant, però cada vegada més vital del com i quines accions fem. Viure envoltats de natura no és el mateix que viure dins d’una ciutat. Això també diferencia com cultivem i tot el que plantem.
Actualment ser respectuosos és una obligació més per cuidar la natura. La importància de deixar enrere els fertilitzants químics, pesticides, herbicides i de la consciència de l’aigua necessària per tenir un jardí pletòric, es cada vegada més una falta d’ortografia.
Els jardins s’han pensat únicament seguint criteris ornamentals, o productius en el cas dels horts urbans, sense un valor paisatgístic que reflecteixi l’entorn on es troben. S’han concebut sense caràcter comunitari ni social, resultant en jardins poc integrats dins el paisatge urbà i amb una relació buida amb la societat.
Cal des dels ajuntaments amb els jardins públics, però també individualment, començar a entendre quines claus hem de seguir per prendre consciència dels bons usos per fer front a un canvi climàtic i a viure de manera sostenible i consonància amb la vegetació i insectes.
De la mateixa manera que intentem buscar els aliments de proximitat i allunyats de productes químics, cal replicar-ho als nostres jardins. Exemples com l’ajuntament d’Olot que naturalitzen els jardins a partir de vegetació de l’entorn proper. Malgrat de Mar que aposta pels prats i herbassars naturalitzats i en moviment o el col·lectiu Eixarcolant que recupera i popularitza els usos que els habitants d’un determinat territori donaven a les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals, per adaptar-los a la realitat del segle XXI.
Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i Konvent, hem preparat aquestes jornades, en les que podrem descobrir i col·laborar per fer que el nostre entorn sigui cada vegada més lògic, bonic i respectuós. Per pensar i transformar el jardí com element renaturalitzador i com a espai de cohesió comunitària.
Comptarem amb les xerrades de:
FÀTIMA VALLDEPERAS – 11h
Estètica actual i importància vegetal.
Els rams de flors tenen llenguatge propi. L’amor i agraïment sempre serà un ram de flors. Estètica floral contemporània i la seva importància per l’ànima, vista per Fàtima Valldeperas de @flowersbybornay
Bornay considerats per la premsa internacional com els Ferran Adrià de les flors perquè són artistes florals creatius i innovadors. Tant, que els seus rams i decoracions han revolucionat el món de la flor tallada. El seu nom artístic és Flowers by Bornay i tenen taller a Barcelona, en una antiga fàbrica reconvertida en hivernacle.
INÉS MTZ DE ALBORNOZ TARONGI – 12h
Jardins sostenibles i atractius. De Buena Planta
INÉS MTZ. DE ALBORNOZ és biòloga paisatgista, fundadora del estudi DE BUENA PLANTA. Ens parlarà de la seva inquietud per crear espais de qualitat per les persones i el medi, i de com investiga en el seu dia a dia noves formes de plantació amb espècies de baix consum hídric i adaptades al nostre clima per crear espais sostenibles i atractius.
DE BUENA PLANTA és un estudi d’Arquitectura del Paisatge de Barcelona. Realitzen projectes integrals en espais públics i privats amb la intenció d’aconseguir espais verds de qualitat, amables, agradables i que millorin la qualitat de les persones i del medi ambient. Mogudes per la pròpia passió per l’ecologia i la botànica, creen espais que juguen a favor dels processos naturals.
PEP ESPELT
Jardins i flors des de la integració, naturalització i simbologia, utilitzant planta autòctona i mediterrània, com a discurs i com a intenció la no utilització d’adobs i la mínima dependència a l’aigua.
Experiència en jardineria, estructurant els projectes de forma orientada a la investigació cap a l’activisme i l’acció, entenent-ho com un diàleg i implicació en el territori i el paisatge en el que se situen.
Carles Garcia – Mestres Jardiner – 13h
Jardins públics i privats adaptats a les noves condicions climàtiques.
Carles Garcia és Mestre Jardiner, aficionat a la botànica i a la muntanya. Els inicis del seu ofici s’esdevenen al Jardí Botànic Marimurtra, de Blanes, on va treballar durant nou anys. Des del 1998, és responsable del Servei d’Espais Verds de l’Ajuntament de Malgrat de Mar, des d’on es fa una clara aposta per la comunicació al poble i pels prats i herbassars naturalitzats i en moviment.
D’ençà del 2002 la seva gestió es basa en una jardineria adaptada al clima mediterrani i al sòl mitjançant tècniques com la lluita integrada, la naturalització d’espais, l’aprofitament de restes vegetals… sense la utilització de productes químics. El resultat és un augment de la biodiversitat i de la resiliència del verd, procurant així, un ecosistema saludable per a tots els habitants i visitants.