ELOIS DE PRATS

– Intervenció i acció expositiva de gran format al poble de Prats de Lluçanès – Sant Joan 2021 –

Elois de Prats – Intervenció i acció expositiva al poble de Prats de Lluçanès –

Des de l’Ajuntament de Prats i amb implicació i col·laboració de Konvent, s’ha volgut donar imatge a la tradicional festa dels Elois de la població. Una festa centenària que té l’origen en l’activitat transhumant de la comarca que per tal que no passi desapercebuda aquests anys de la Covid i a la vegada per  ampliar la dimensió de la tradició i donar-la a conèixer a les persones foranes des del territori i generada per tots els seus agents integradors.

Els Elois del Prats de Lluçanès són ases, mules, cavalls, traginers i especialment el poble. Les cares, els detalls i les persones que són úniques i necessàries, que defineixen, donen discurs i fan tan preuat Prats de Lluçanès i entorn. La festa per antonomàsia que s’ha anat forjant i transformant any rere any. Per aquest motiu i des de l’àrea de fires de l’ajuntament de Prats, s’ha  readaptat la festa a l’actualitat per donar constància i compromís de què la festa i la història continua. A través de l’exposició ELOIS DE PRATS, alguns dels espais més emblemàtics de la festa, quedaran teixits de l’ànima i l’essència de la festa amb fotografies que cobriran part dels edificis amb l’objectiu clar de visibilitzar l’essència.

Per realitzar el projecte s’han escollit, molt intencionadament, fotògrafs locals que any rere any, són els ulls i batec de la festa, dotant de memòria i contingut històric cada segon dels seus actes. Les imatges venen de la mà dels pradencs Jordi Palau, Martí Font, Montse Argerich, Xavier Serra, Xavier Navarro i el berguedà Jordi Plana.

Els Elois de Prats és una festa amb llegat i història. Als segles XVII i XVIII hi hagué a Prats de Lluçanès un gremi de paraires que treballava la llana que provenia dels ramats d’ovelles de diferents poblacions de la comarca. Els productes obtinguts d’aquesta indústria, sobretot les baietes, destacaven per la seva excel·lent qualitat, i eren exportats a tota la Península a través de gran corrues de matxos de bast que sortien periòdicament de la població i es dirigien, principalment a Aragó i Castella.

Els últims anys s’ha incrementat la participació de públic de totes les edats a totes les activitats de les festes de Sant Joan i el Elois, així com també el bestiar i el nombre de carros i carruatges, convertint aquesta festa en una de les més esperades pels vilatans de Prats de Lluçanès

Foto: Clara Faura

Acció de Konvent a Prats de Lluçanès

Per Konvent és molt important el fet de revisar el contingut material i immaterial del territori, creient com a necessari reinventar i revisar l’art en el poble, patrimoni i paisatge, amb vinculació creativa i com a projecte de territori, però captant l’estima i l’aportació de la societat que en determina la personalitat. Sense cap mena de dubte, els espais i entorns que les persones habitem, ens descriuen a cada un de nosaltres, però tota activitat humana té un reflex a l’espai.

Es pot conèixer el caràcter d’una societat per les seves manifestacions i pel seu impacte en el paisatge i l’articulació entre si. Dotar de valor i atractiu al poble, embellint i documentant alhora,  establint una marca a l’uníson com a registre evolutiu de poble i amb consciència social, són uns dels eixos principals del projecte, des de la vessant artística, arquitectònica, floral i paisatgística. Per aquest motiu, s’han escollit fotògraf implicats i del poble. Persones que viuen i coneixen perfectament cada moviment i batec intensament.

 

JORDI PALAU

@butxaco

Als 11 anys s’introdueix al món de la fotografia, i des de llavors tant de forma autodidacta com principalment assistint a diversos cursos de fotografia,  explora les possibilitats d’aquest mitjà.
Al llarg d’aquests anys realitza vàries exposicions. El 2005 publica el llibre “Un dia a Prats de Lluçanès”, el seguiran altres publicacions de fotografies en altres llibres, cartells, web, portades de cd, etc.. Durant 5 anys col·labora amb el fotògraf Jordi Pey en l’àmbit professional.
Guanyador de diversos concursos de fotografia. Amb l’associació Amics de Robert Capa, durant uns anys organitzen cursos, exposicions, concursos i diverses activitats sempre a l’entorn de la imatge.
Enamorat del laboratori, ha fotografiat des de paisatge, esports, festes, viatges fins a fotografia social. Actualment el seu treball personal, està centrat en el retrat d’estudi.

MONTSE ARGERICH

@montse_argerich

Comença la formació a l’escola d’Arts i Oficis de Vic. Al 1996 especialitzant-se amb la fotografia. De l’any 1999 al 2004 es forma professionalment treballant amb Eugeni Ordrig, (president de l’Associació de Fotògrafs de la Catalunya Central).
Més tard comença a treballar com a fotògrafa freelance, la qual cosa li permet realitzar un treball personal de caràcter marcadament intimista. Utilitza la fotografia per expressar les emocions i la intensitat d’un moment.
Ha col·laborat amb diaris com l’Ara i El País en diversos reportatges com “Dones Invisibles”,  “Ramadà al Desert”, “Bhopal, 30 anys d’Agonia”, “Circ du soleil, la passió dins l’ànima”, entre d’altres.

Amb la fotografia cerca les emocions d’un moment, la complicitat amb les persones, el sentiment intens i pur d’una sintonia amb tot el l’envolta…
Troba en la fotografia, una eina que li permet expressar el que és, transmetre el que viu i compartir amb els altres històries personals a la vora de casa o a l’altra part del món.

Imagina amb la fotografia, poesies visuals, espais onírics sense temps on el pensament pugui viatjar lliure i somiar per uns instants en llibertat…

Amb la imatge escollida, Argerich vol transmetre amb la fotografia l’emoció d’un dels moments més intensos i eufòrics  de la Festa Major.

La passada o passacarrers amb la Txaranga amb  la música, el contacte humà i l’aigua que cau pels balcons,  desperten la follia més extrema.

MARTÍ FONT

@fotocontrast_prats
L’afició a la fotografia ve dels 9 o 10 anys de la mà de Mn. Joaquim Font, el qual a tres dels escolanets d’aquell moment els ensenyava el funcionament de la càmera de fer fotos, el revelat de la pel·lícula i el positivat a paper.
Durant els següents anys va continuar practicant i participant en concursos de fotografia i també col·laborant amb la revista local l’Estel del Lluçanès. D’aquesta manera se’ls va presentar l’oportunitat de fer fotos per al 9Nou al Lluçanès i aquesta col·laboració va durar diferents anys signada amb el pseudònim d’ ‘’Els Rurals’’.

Durant uns anys va compaginar la feina de paleta amb la fotografia, fins que amb un company es varen animar a obrir una botiga de fotografia de la que més tard la seva companya Ma Angels i ell mateix,  se’n farien càrrec i fins ara que el projecte continua.

Les imatges que presenta busquen donar més protagonisme als petits de la colla i el fet de com gaudeixen de la festa, són la pedrera del futur de la festa.  Alhora, busca el ressò de l’ esforç de l’‘’Unió Ciclista Lluçanès’’ per portar la flama amb bicicleta des del Canigó.

XAVIER NAVARRO GOMIS

@cigrons_i_mongetes

Pradenc de 46 anys,  de professió serrador. Fotògraf aficionat, des de petit ja  muntar un laboratori fotogràfic, amb el seu amic Jordi Palau,  on hi revelaven els  primers  carrets amb la llum vermella, als  12 anys. La seva primera càmera  una Werlisa “carret” ,  l’última una Nikon “digital”.
Fa tot tipus de fotografia, però especialment  festes populars, i tot tipus d’actes culturals.

Fotògraf de poques paraules i de moltes imatges, documenta i arxiva quantitat d’imatges que documenten el batec del poble.

La fotografia que presenta és l’orquestra municipal. Per ell representa festa, tradició,  alegria,   satisfacció  de la feina ben feta.

XAVIER SERRA

@fxavierserraf

Nascut a Prats fa 60 anys , va entrar en el món de la fotografia fa 10 anys. De manera aficionada i al seu propi aire, menys en algunes ocasions en que ha col·laborat amb alguna entitat del poble. Es considera poc amant de les aglomeracions, per això les seves fotografies són tranquil·les, de paisatge, natura, urbana, menys únicament quan s’endinsa a les festes del poble de Prats.

La peça que presenta s’anomena Futuristes
El ball del Contrapàs consta de dues parts: la primera, anomenada Contrapàs dels Traginers, la ballen només els traginers formant grups de 4 persones; la segona, anomenada Contrapàs del Poble, la balla tothom qui vol i es fa formant rotllanes al voltant de la plaça, als caps de la rotllana hi ha dues persones amb un bastó alçat que són els que dirigeixen els moviments, dels quals una part són sense moure’s del mateix punt, i l’altre part es balla anant de dreta a esquerra i desprès al revés.

Per l’autor aquesta imatge representa un dia molt pradenc, en el que el poble surt al carrer, s’agermana i gaudeix d’aquest ball amb tanta tradició.

 

JORDI PLANA PEY

@planapey

Jordi Plana és el fotògraf convidat a la intervenció i acció expositiva del Elois de Prats. La seva mirada externa, permet ampliar l’imaginari de la festa.

MURLET representa la simbiosi de que en aquest temps, tots, (animals i persones) anem amb la CIVADERA o “MURLET” (A Prats en diuen MURLET) penjat de les orelles. Segons l’autor, no estem tan lluny els uns dels altres, aproximant el que seria  una visió figurativa dels temps actuals.