MUSEU DEL CIMENT + KONVENT CIRK

– Dissabte 2 d’octubre 2021 –  CULTURA I PATRIMONI –

KONVENT CIRK ARRIBA A LA FÀBRICA DEL CIMENT

Dissabte 2 d’octubre 2021 – 18h – RESERVA PRÈVIA:  konventreserva@gmail.com

El Museu del Ciment de Castellar de n’Hug presenta l’esdeveniment artístic Konvent Cirk amb espectacles de circ i teatre performance.
La proposta del Konvent i el Museu del Ciment s’emmarca en l’interès d’ambdues entitats de difondre el patrimoni industrial i la cultura de la comarca del Berguedà. A través de la creació i la difusió artística, es pretén aconseguir una mediació cultural amb la voluntat de dignificar l’entorn, un paisatge on el contingut i el continent no sempre encaixen.
L’esdeveniment tindrà una durada d’aproximadament 2 hores i un preu de 15€. Les entrades es poden reservar enviant un correu electrònic a konventreserva@gmail.com. Amb l’entrada, el visitant podrà gaudir de totes les representacions, que tindran lloc en diferents espais del Museu i que formaran part d’un recorregut guiat pels propis artistes.
S’ofereix l’opció de sopar al Refugi Quatre Cases, amb preserva prèvia al telèfon 938 25 70 17 o a l’adreça electrònica refugiquatrecases@gmail.com. El Refugi Quatre Cases va ser construït per allotjar els enginyers americans i anglesos de la fàbrica Asland i actualment és un allotjament de muntanya amb un ampli servei.
La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro (Berguedà), en el municipi de Castellar de n’Hug, va funcionar de 1904 fins a 1975. Les restes avui visibles encara posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un entorn natural singular.
Actualment el conjunt està adscrit al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), i s’hi ubica el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, inaugurat l’any 2002. La fàbrica i el seu entorn van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, l’any 2005.

La visita al museu permet entendre l’impressionant conjunt de les restes d’aquest complex industrial aixecat per un grup d’industrials a principis del segle XX. La fàbrica va subministrar ciment en moments de fort creixement de la societat industrial, necessitada tant de noves infraestructures com d’habitatges i nous espais de producció.

Museuciment.cat     /  Instagram 

RESERVA PRÈVIA:  konventreserva@gmail.com

L’esdeveniment Konvent Cirk comptarà les propostes següents:

CÈLIA MARCÉ presenta NUS

“Nus” refereix a un nus físic; llaç que es fa en un fil. També, refereix a un estat de nuesa i, a la vegada, és el principi de la paraula “nosaltres”.

El nus ens permet conservar i sostenir. Desfer un nus ens allibera espais per poder donar pas a noves vivències. Es parla de “nosaltres” perquè “Nus” relata allò personal per representar procesos humans universals.

En la peça, el desig no saciat esdevé com a pols de vida. Il·lustra un procés de bucle, error i tornar-ho a intentar, on la resiliència és el fil conductor de les escenes.

“Nus” és el primer projecte personal de Cèlia Marcé Oller. Aquest es desenvolupa a partir de la relació d’ella, un trapezi fix, un polipast (sistema de politges) i molts metres de corda.

CIA LA CHINCHE NEGRA amb CABEZA DE PESCADO 

Un mite pagà: dona-home, animal.
Un ésser que emergeix com a producte del residu virtual, de l’excés i del límit d’una societat autòmat. Lophius és el nom que encarna el personatge.
Humanoide ‘cabeza de pescado’ es presenta en escena, a partir d’una conversa amb la seva mare, qui l’anima en la seva decisió final: sacrificar-se per complaure el paladar de el públic.
Aquesta performance és l’auto-cocció de la cara del personatge, que amb això busca criticar la comoditat del pensament estètic narcisista. Es serveix de el teatre físic i el circ com a llenguatge, tenint punts forts d’absurd humor negre.
La matèria primera d’aquesta peça és un peix real: Lophius piscatorius, localment conegut com Rap; i s’acompanya amb cava i formatge madur de proximitat local.

MARC VILANOVA – ARESTA

Aresta proposa transformar un ensemble de saxofons en intèrprets. Penjats d’unes estructures metàl·liques els instruments prescindeixen de l’humà i esdevenen completament autònoms.
Una sèrie d’altaveus disposats a l’interior dels tubs actuen com a font sonora, i l’instrument, com a cos ressonador que amplifica i filtra el so. Un centenar de LEDs ubicats dins els seus cossos creen una coreografia lumínica i una sensació de moviment encara que la seva posició sigui fixe. La llum s’activa en sincronia amb la música, la qual és generada per l’ordinador mitjançant processos de composició algorítmica i l’ús d’una xarxa neuronal. El músic interactua amb la instal·lació qüestionant la necessitat de la presència humana en escena i la possible obsolescència de l’intèrpret.

 

El Museu del Ciment

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes avui visibles encara posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. La fàbrica va iniciar l’any 2002 un nou recorregut, convertint-se en el Museu del Ciment, gràcies a la creació d’un centre d’interpretació i a un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.

El conjunt industrial cimenter és una de les tres seus del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), adscrit a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. L’any 2005 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

COM ARRIBAR