ARTS ESCÈNIQUES

TURBINA

Festival d’Arts Escèniques

– Colònia Vidal –

14 15 i 16 de juliol 2016 

cartel2017

Cartell: Gerard Vilardaga

Segona edició de TURBINA Festival Arts Escèniques que tindrà lloc a Cal Vidal (Berguedà). Teatre, performance, dansa contemporània, acció, música, circ… Un cap de setmana per gaudir d’espectacles al vell mig d’una colònia industrial.

HORARIS

DIVENDRES 14 JULIOL 2017

20:30h LA VIDA SECRETA DE TENESSE WILLIAMS  TEATRE

23:00h URRA CONCERT

 

DISSABTE 15 JULIOL 2017

17:00h ON LA TEMPESTA DEIXÀ UNA PAU INTENSA  MICROTEATRE 15 Min

18:00h COMPANYIA MANOS DANSA CONTEMPORÀNIA

19:00h LLORONAS TEATRE

20:00h NAVTAAL + DANSA KATHAK DANSA 

21:00h LIKES – NÚRIA GUIU  DANSA CONTEMPORÀNIA 

22:00h ZARA GOZA – MELCIOR CASALS/MARINA CONGOST TEATRE

23:00h HOSTIANDO A M (Fragment)- AGNÈS MATEUS/KIM TARRIDA –  TEATRE/PERFORMANCE

23:45h CIA. VAGALUME CIRC/TELES

00:30h ATÀVICS – GERARD VILARDAGA/IRIS HINOJOSA/JAVIER OLAIZOLA TEATRE/PERFORMANCE

01:15h TECHNO CLAQUÉ – DAVID CHIA/CLICKMAN MÚSICA/PERFORMANCE

XX:XXh EL SOMRIURE DE COLOMBINA – ALUMNES INSTITUT DEL TEATRE IMPROVISACIÓ

 

DIUMENGE 16 JULIOL 2017

11:00h ESPECTACLE INFANTIL

12:00h SOLO ON BACH & GLENN – ALBERT QUESADA/MIREIA DE QUEROL DANSA CONTEMPORÀNIA

13:00h HEM VINGUT AQUÍ A DEIXAR LES COSES CLARES – TEATRE/MÚSICA

 

DESCRIPCIÓ

DIVENDRES 14 JULIOL 2017

LA VIDA SECRETA

20:30h LA VIDA SECRETA DE TENNESSE WILLIAMS TEATRE

El dramaturg nord americà Tennessee Williams arriba al seu apartament de Nova York. La seva carrera d’escriptor d’obres de teatre està en decadència! Crítica i públic l’hi ha donat l’esquena. L’encàrrec d’enregistrar les seves memòries el posa davant el mirall de la seva vida. Èxit i fracàs, amor i repressions, glamour i patetisme, records i depressió… tot aquesta nit li passarà factura. Però l’art i el talent sempre ens regalen moments brillants, únics i inoblidables. Així va ser la vida del gran Tennessee Williams i així és aquest monòleg teatral que ens la serveix per que nosaltres en traguem, en el silenci d’una platea fosca que ell tan estimava, les nostres pròpies lliçons! Finalment, pels homes i dones de teatre, per sort o per desgràcia, vida i ofici, formen un tot inseparable!

Les Memòries de Tennessee Williams van arribar a les mans de l’actor català Martí Peraferrer, que va decidir portar-les a l’escenari. El resultat: Tennessee (W), una producció deTeatre Blau i Teatre Tantarantana, dirigida per Francesc Cerro i interpretada pel mateix Martí Peraferrer.

 

 

URRA23:00h URRA CONCERT 

La banda de música electrònica de Puig-reig ha tornat amb força. Un directe fresc per una bona nit d’estiu i per donar tret de sortida al festival TURBINA

 

DISSABTE 15 JULIOL 2017

 

inyaki17:00h ON LA TEMPESTA DEIXÀ UNA PAU INTENSA MICROTEATRE 15 Min

Recorregut per la vida i obra de Màrius Torres. Una melodia, una paraula, una mirada… simple, precisa, oportuna. Un viatge per les entranyes d’un poeta que deia que escrivia versos sense cap altre intenció que la de treure’s les espines. Mentre el món s’ensorrava, mentre l’exili era l’única via de supervivència, Màrius Torres restava malalt i derrotat en el seu exili interior. […] “I mentre el món es perd, adormit en la platja, jo somnio, perdut en l’estreta salvatge dels llavis de l’escuma i dels braços del vent.” Màrius Torres 1937

Aquesta obra relata la vida i obra del poeta lleidatà Marius Torres a través dels seus punyents poemes i de diferents cartes destinades al seu cercle reduït d’amistats i família. És un espectacle multidisciplinari on la paraula i la música de dos clarinets s’enllacen per acompanyar a l’espectador dins les entranyes del poeta. Tot això es complementa amb petites dosis de teatre-dansa que ens ajuda a entendre el món interior del protagonista.

IVAN OTAOLA Graduat en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona, també ha estudiat al Col·legi del teatre de Barcelona i ha rebut cursos d’interpretació davant la càmera dirigits per Esteve Rovira i Sílvia Quer.

TONI PINEÑO Neix a Xixona (Alacant). Inicia els seus estudis als 7 anys a l’Escola de Música de Xixona amb el professor Vicente Pla i més tard amb el clarinetista Xavier Vilaplana. Després d’accedir al Conservatori de Musica “Joan Cantó” d’Alcoi, continua els estudis de clarinet amb el professor i compositor Eduard Terol.

JUDIT MARMI Nascuda a Berga (Barcelona). És on inicia els seus estudis musicals a l’Escola Municipal de Música. Comença a tocar el clarinet amb vuit anys rebent classes de Gerard Comellas i més tard de Naüm Monterde. Actualment, compagina la seva carrera amb la formació de duet de clarinet i percussió “Es Laop Teud” amb el seu company Joan Pérez-Villegas, com també amb el grup multidisciplinari format per la clarinetista Judit Marmi i l’actor Ivan Otaola, on desenvolupen les pràctiques de la improvisació lliure, la interpretació d’obres actuals, la col.laboració amb compositors i el treball conjunt amb actors i actrius.

MARC18:00h COMPANYIA MANO DANSA CONTEMPORÀNIA

 

 

lloronas19:00h LLORONAS TEATRE

Assumin la cruel realitat: als herois de la nostra societat, empresaris, polítics i estafadors ja no els plora ningú. La iniciativa “Lloronas” vetllarà, mitjançant una depurada tècnica emotivosensorial, per un comiat digne, ple d’epitafis que faran riure de tant plorar.

Autor: Jaume Viñas
Direcció: Jaume Viñas
Actors: Iona Balcells, Anna Castells i Neus Gispert

 

 

VIGN

20:00h NAVTAAL + DANSA KATHAK DANSA

El kathak és la dansa clàssica més popular del nord de l’Índia que compta amb més de 2000 anys d’antiguitat. És una dansa molt rítmica que es caracteritza per la força expressiva del cos i els girs que es creen amb els peus descalços i els ghungroos (cascavells) que envolten els turmells del ballarí. El nom ve de katha, que literalment vol dir conte/història, ja que la dansa va néixer als temples com un dansa narrativa amb la que s’explicaven mites i contes tradicionals. Al llarg del temps s’ha anat enriquint de les cultures i filosofies de diferents països d’Àsia Central i també de diferents religions com l’hinduisme i l’islam, especialment al segle XVI, quan els mogols van portar aquesta dansa a les corts i van enriquir la seva dimensió estètica, espiritual i musical.

Membres de la companyia de kathak Navtaal, de l’escola Núpura de Barcelona, ens presenten una mostra de la dansa kathak més influenciada per aquella època mogol. Direcció/coreografia Shreyashee Nag.

 

 

Núria-Guiu-Balbina-Sardà21:00h LIKES – NÚRIA GUIU  DANSA CONTEMPORÀNIA 

Des del 2015 Núria Guiu estudia el Grau d’Antropologia i Evolució Humana a la UOC i cursa una formació de Ioga Iyengar a Copenhaguen.
LIKES és la primera versió d’un projecte de dansa que pren com a base el mètode de recerca antropològic. El material amb que treballa es fonamenta en dues pràctiques físiques que acumulen milions de likes i followers a través d’internet: el fenomen de danses Cover i la pràctica de ioga i els seus varietés o “ioga híbrids”, els quals han sorgit i s’han difós massivament a través de les xarxes socials durant els últims anys.
Els likes són uns nous símbols de prestigi social així com un baròmetre d’èxit per a moltes empreses, organitzacions, celebritats i individus. Qui, com i en funció de que opera aquest baròmetre? LIKES qüestiona sobre la manera en que llegim, entenem, aprovem o desaprovem l’”altre

Núria Guiu es gradua a l’institut del Teatre en dansa clàssica, forma part d’IT Dansa i posteriorment ha treballat com a ballarina amb companyies com Carte Blanche Dance Company, Gisele Vienne, Batsheva Dance Company (Kamuyot), Jasmin Vardimon, La Veronal, Kobalt Works entre d’altres. Des del 2012 s’interessa per la coreografia i crea peces com La Muda, estrenada a l’Opera d’Oslo i PORTAL, estrenada a l’Oktoberdans Festival de Bergen i posteriorment a la Sala Hiroshima de Barcelona.

isntitut(SENSE HORARI) EL SOMRIURE DE COLOMBINA – ALUMNES INSTITUT DEL TEATRE  IMPROVISACIÓ

Espectacle de Commedia dell’arte. Treball d’improvisació dels alumnes d’interpretació de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Professors: Francesc Girona, Lluís Graells, Josep Pieres i Lluïsa Sala
Alumnes: Ricard Boile, Ona Borràs, Albert Caño, Carme Milán, Paula Muñoz, Anna Roy, Abril Sanglas, Genís Sendra, Nil Sanz, Paula Ten, Carles Vallès i Carla Vilaró.

Els alumnes de l’Institut del Teatre, dissabte faran aparicions entre actuacions i necessiten 20 minuts finals.

 

ZARA GOZA22:00h ZARA GOZA – MELCIOR CASALS/MARINA CONGOST TEATRE

ZARA GOZA és una conversa al voltant d’ una taula sobre tot de possibles: Recorreguts que hem fet, hem conegut i que farem. ZARA GOZA no és atractiu, és una manera de rehivindicar tot allò que no té interès.

Intèrprets: Melcior Casals/Marina Congost
Dramatúrgia i direcció: Melcior Casals /Marina Congost
Il·luminació: Òscar Palenque
Melcior Casals Castellar Llicenciat en interpretació pel Col·legi del Teatre de Barcelona.
Dels seus darrers treballs com a actor destaquen: Body Sushi, direcció Tanya Beleyer, TNC. ALL IN amb la cia. ATRESBANDES, TNT 2016 i HOME Manchester. La nit de les Tríbades, dirigida per Ferran Utzet. King de John Berger i Amor-Fe-Esperança d’Ödön Von Horváth, direcció de Carlota Subirós.
Treballa d’actor al Gran Teatre del Liceu de Barcelona des de la temporada 00/01 fins avui, participant en més de 40 produccions.
Marina Congost Nogué Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre.
Actriu i creadora de la companyia Georgette and Miss Wolf, amb qui actualment prepara la seva última peça Drink my milk, espectacle seleccionat i exhibit en el marc del CROQUIS_BCN 2016. També forma part de la companyia Ignífuga, amb qui ha estrenat El Jugador, Kohlhaas, A House is not a home o La norma de l’extinció, Fira Tàrrega, Festus Torelló o Frinje Madrid.

fd

23:00h HOSTIANDO A M (Fragment) D’AGNÈS MATEUS / COL·LABORA QUIM TARRIDA TEATRE

 

Hostiando a M és el primer treball com a creadora d’Agnés Mateus, perfomer i artista multidisciplinar que ha treballat amb el Col·lectiu General Eléctrica, Roger Bernat, Rodrigo García i Juan Navarro. En aquesta ocasió Agnés Mateus ha treballat en col·laboració amb l’artista Quim Tarrida.

Creació, direcció i interpretació: Agnés Mateus

Assistent de direcció i creació: Quim Tarrida

Agraïments: Carles Borràs, Ismael Mengual, Joan Coll, Media Flow, Larry, Joaquim Gil, Judit Saula, Finques Gual, Centre Cívic El Sortidor, Ateneu Cooperatiu La Base, Konvent.zero i un d’especial als Difícil Equilibrio.

Aquest espectacle és una coproducció de l’Antic Teatre i el Festival Escena Poblenou amb la col·laboració del GREC’ 2014.

Hostiando a M es va estrenar el juliol de 2014 a l’Antic Teatre, Barcelona.

 

olha-hapanovych---teles---ucrana-2jpg-1796523:45h CIA. VAGALUME CIRC/TELES

 

 

Atavic00:30h ATÀVIC TEATRE/PERFORMANCE

Atàvic és un recorregut per la pronunciada corba de l’oblit social, a través de les lletres de Miquel Martí Pol, l’spoken word de Gerard Vilardaga, el moviment d’Iris Hinojosa i la música d’arrel tradicional de Javier Olaizola.
A través de l’expressió Atàvic vol qüestionar l’oblit selectiu de part de la societat amb els versos que fan referència explícita als oblidats, moviments mecànics que oblidem en nom d’un comportament social correcte i el repic de la música més analògica, absent d’artificis virtuals. Atàvic esdevé un joc escènic per recuperar la memòria col·lectiva.

Aquesta peça és una creació conjunta gestada al Konvent de Cal Rosal, un espai recuperat de les runes, mitjançant la creació artística com a eina de transformació social.

Gerard Vilardaga i Iris Hinojosa formen part de la companyia de teatre corporal Tràfec Teatre amb la qual han estrenat “H.off” al Centre d’Art Contemporani Konvent el 2015 o, més recentment, han estat guardonats amb el Premi Especial del Jurat a la Mostra de Teatre de Barcelona per “Assaig T-4” el 2016 i amb el qual també finalistes del Premi BBVA de Teatre 2017. Alhora formen un tàndem creatiu amb què desenvolupen espectacles de petit format de caire més experimental, entre els quals La perfecció és feixista, representada enguany l’Antic Teatre de Barcelona.

Javier Olaizola músic i escultor especialitzat en landart establert a Catalunya. Domina la txalaparta amb la qual ha ofert concerts arreu col·laborant amb
diferents grups teatrals en directa.

 

technocla01:15h TECHNO CLAQUÉ  MÚSICA/PERFORMANCE

Híbrid entre home i màquina. Una juxtaposició entre el que es concep com a modern i l’imaginari clàssic. Una extensió del concepte del ritme a cops d’electrònica.

Intèrprets: David Chia / Clickman

 

DIUMENGE 16 JULIOL 2017

11:00h ESPECTACLE INFANTIL

 

 

albert12:00h SOLO ON BACH & GLENN – ALBERT QUESADA/MIREIA DE QUEROL DANSA CONTEMPORÀNIA

Solo on Bach & Glenn és un estudi minuciós de la famosa interpretació de les Variacions Goldberg de Bach que féu Glenn Gould, basat en instruccions escrites, íntimament relacionades amb el so de piano i les paraules del pianista. El músic grava les variacions, s’equivoca i ho intenta de nou, ens parla de la seva manera de tocar i gravar. El moviment acompanya i al mateix temps dirigeix la música.

La partitura utilitzada per a l’espectacle Solo on Bach & Glenn (2008), va ser reescrita i passada a dues ballarines. Elles han creat la seva pròpia interpretació i la ballen amb el so organitzat per Albert Quesada.

Albert Quesada és un ballarí i coreògraf espanyol establert entre Barcelona i Brussel·les. Es va formar a MDT (Amsterdam) i PARTS (Brussel·les) després dels seus estudis de filosofia i d’enginyeria multimèdia a Barcelona. L’exploració i la traducció d’estructures musicals i composicions en la coreografia i la invitació a l’espectador a percebre i escoltar les obres proposades, se situa al cor del seu treball coreogràfic. Al costat d’això, Albert està intrigat pel moviment i la dinàmica de grup, inspirat per la seva col·laboració amb ZOO / Thomas Hauert.

Sota el nom de la companyia ACME, porta a terme molts projectes artístics, tant educatius com per escena. Això és juntament amb els seus col·laboradors de llarg termini Marcus Baldemar, Federica Portello, Mireia de Querol, i Zoltán Vakulya. El nou projecte d’ACME serà una col·laboració amb el compositor Octavi Rumbau per a L’Auditori de Barcelona.

 

 

hem vingut aquí13:00h HEM VINGUT AQUÍ A DEIXAR LES COSES CLARES – TEATRE/MÚSICA

Som a l’enterrament de Josep Maria de Sagarra, personalitat molt vinculada a Santa Coloma de Gramenet, i tres músics ens donen la benvinguda amb una cançó. Malgrat la correcció inicial, l’acte no va com estava previst i aquests tres personatges es veuran obligats a agafar les regnes de la cerimònia i a parlar-nos del mort. Ens parlaran a través de les paraules del mateix Sagarra i s’aniran embrancant en una sèrie de peripècies a través de les quals ens demostraran que en realitat no enterren Sagarra, sinó que el fan més viu que mai.

Dramatúrgia creació col·lectiva de la companyia / Música Jordi Cornudella / Intèrprets Jordi Cornudella Blanca Garcia-Lladó Clara Manyós / Director Jordi Oriol / Escenografia Martí Pavia / Disseny de llums Joan Losada / Material gràfic
Jordi Olivé

 

colonia-vidal-1

QUI SOM

TURBINA va néixer l’any 2016 amb l’objectiu de propiciar la creació i difusió de les arts escèniques a la comarca del Berguedà. Un festival que concentra diferents projectes de teatre, performance, música, exposicions, work in progres, activitats formatives i gastronomia.

TURBINA vol sumar aquesta creació artística amb la utilització d’espais culturals no convencionals. Elements de la Colònia Vidal esdevindran escenaris naturals, dotant d’ús un patrimoni industrial de gran valor per al territori.

TURBINA se celebra, de nou, durant un cap de setmana del mes de juliol, amb l’objectiu de consolidar-se com a proposta cultural de l’estiu berguedà. El Festival vol seguir focalitzant els seus esforços en dues direccions: la promoció artística de propostes variades i emergents i l’accessibilitat del públic berguedà al panorama de les arts escèniques actuals.

Adreçat a tots els públics i amb programació diürna i nocturna, TURBINA l’organitzen conjuntament Konvent i el Museu de la Colònia Vidal, en col·laboració per a aprofitar les virtuts de dues iniciatives culturals tan diferents.

La Colònia Vidal, també coneguda com a Cal Vidal, és una antiga colònia tèxtil concebuda com un nucli autosuficient, amb habitatges per als obrers, església, escola, etc. a la riba del riu Llobregat, en el municipi berguedà de Puig-reig. Està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i en el catàleg de les 116 icones turístiques de Catalunya.

2617283519_63ab50f236_o

ON SOM: CAL VIDAL (Berguedà)

 

PREMSA

AQUÍ BERGUEDÀ – Marc Canturri

Setze companyies consolidades ompliran d’espectacles el Museu de Cal Vidal en el segon festival Turbina

 

NACIÓ DIGITAL

El Festival Turbina de Cal Vidal augmenta les propostes escèniques i espera consolidar-se amb el doble de públic