ARTS ESCÈNIQUES FESTIVAL TURBINA

Festival d’Arts Escèniques

– Colònia Vidal –

14 15 i 16 de setembre 2018 

 

 

 

Tercera edició de TURBINA Festival Arts Escèniques que tindrà lloc a Cal Vidal (Berguedà). Teatre, performance, dansa contemporània, acció, música, circ… Un cap de setmana per gaudir d’espectacles al vell mig d’una colònia industrial.

 

 

 

Cartell: Gerard Vilardaga

 

** PROGRAMACIÓ

DIA HORA ESPECTACLE COMPANYIA DURADA GÈNERE
14/09/2018 20:00 La Filatura Joan Escribà    90’ Teatre
           
15/09/2018 18:00 Mots Gemma Peramiquel i Josep Manresa.    40′ Dansa – Performance
15/09/2018 19:00 Bomberos con grandes mangueras Pere Faura    15’ Dansa – Performance
15/09/2018 20:30 Bossa sospitosa, pilota de goma Jordi Pessarrodona – Co-Acció Clown   Circ
15/09/2018 21:45 Per-sonare Bru Ferri i Salvador Gómez    30’ Instal·lació musical
15/09/2018 22:00 Pocahontas Bàrbara Mestanza    20′ Teatre
15/09/2018 23:00 Butoh Norihito Ishii + Col·lectiu Free’t    40′ Dansa Butoh
15/09/2018 23:30 El Lladruc Gerard Vilardaga i Iris Hinojosa    20’ Teatre animal
15/09/2018 0:00
Folk algerià, electrònica, pop i funk occidental i melodies d’origen grec
YACINE & THE ORIENTAL GROVE    60′ Concert
           
16/09/2018 11:00 Tic-tac Cia. Clownalaclown Àngel Roset    40’ Infantil
16/09/2018 12:00 La rateta que llegia a l’escaleta Gerard Garcés    40′ Infantil
16/09/2018 13:00 Versions guitarra/veu Figa (Maria Llorens i Pepsi Vall)    60′ Concert

** DESCRIPCIÓ​​

    DIVENDRES 14 SETEMBRE 2018
14/09/2018
20:00H
La Filatura
Cia. Joan Escribà
90′
Teatre memòria històrica
   
    SINOPSI FITXA ARTÍSTICA
    A la filatura és un espectacle que recupera la memòria història de les dones i homes que van treballar a la fàbrica de Cal Rosal. Al col·lectiu La Llançadora ens interessen les perifèries, tant a nivell de territori com d’arts escèniques. Hem recollit les veus d’un grup d’extreballadores i hem treballat amb elles per construir aquest esdeveniment que possibilita noves relacions amb l’espai de la filatura i entre nosaltres. En un temps en què la precarització del treball ha esdevingut una caiguda lliure que sembla no tenir fi, visitem el que ens van explicar a l’escola que fou el bressol de la prosperitat de l’economia productiva d’aquest país. Ens preguntem què ha canviat i com es relacionen els nostres cossos amb aquelles circumstàncies i les presents. Projecte realitzat per l’equip artístic format per Sofía A. Martori Peña, Sara Espinosa i Joan Escrivà-Escolà.. Extreballadores participants: Pilar Serra, Pilar Corominas, Montse Carreras, M. Carme Serra, Josefina Fígols, Joan Rosset, Estevet i Conxita Caixach
Porteu auriculars i un mòbil amb connexió a internet, si en disposeu.
     
    DISSABTE 15 SETEMBRE 2018
     
15/09/2018
18:00H
Mots
Gemma Peramiquel i Josep Manresa
40′
Dansa-Performance
 
    SINOPSI
    Mots és una peça de dansa i performance, on el públic rep eines per interpretar el conjunt de dansa
contemporània i música en directe. Aquest projecte connecta les paraules que aporta el públic a través de
la dansa contemporània i la música en directe. Per cada paraula els artistes mostren una estratègia que
desemmascara la diversitat d'observar i escoltar una peça de performance.
     
     
     
15/09/2018
19:00H
Bomberos con grandes mangueras
Pere Faura
15′
Dansa-Performance
 
    SINOPSI FITXA ARTÍSTICA
    En un intent de despullar els despullats, la peça re-visita l’imaginari pornogràfic com a pràctica coreogràfica. Amb estratègies que oscil.len entre la concreta re-contextualizació i la completa abstracció, un ballarí practica sol la dansa dual per excel·lència. Una masturbació sense soledad. Un striptease a l’arquitectura del plaer que el públic presencia en aquell espai entre ser espectador i ser voyeur, entre allò públic i allò privat, entre l’explícit y l’eròtic. Una reflexió nua, suada i bruta sobre la gimnàsia de l’excitació y la fisicalitat del desig. Coreografía e interpretació:
pere faura
música:vivaldi + actors “on fire”
durada:
15 minuts
productor:
CUVO – comisariat per Álex Brahim
estrena:
CUVO, Matadero, Madrid, 11-12 desembre 2010
   
   
15/09/2018
20:30H
Bossa sospitosa, pilota de goma.
Jordi Pessarrodona – Co-Acció Clown
40′
Circ
   
    SINOPSI
    Jordi Pessarrodona, Carme Fernández i Atrapa-somnis.
Co-acció Clown, teles aèries i dansa gestual.
     
     
15/09/2018
21:45H
Per-sonare
Bru Ferri i Salvador Gómez
30′
Instal·lació Música
 
    SINOPSI FITXA ARTÍSTICA
    El espectáculo que se propone para esta edición de TURBINA Festival Arts Escenicas
pivota desde las artes escénicas experimentales y las prácticas en el arte contemporáneo para reflexionar en torno al lenguaje y la representación asi como sus mecanismos de comunica-
ción. El título que acoge el proyecto es Per-sonare, palabra latina que significa literalmente “para resonar” y que era a la vez el nombre que se les daba a las máscaras teatrales.
A partir de estas ideas se genera una instalación que hace a las veces de escenografía para el acto teatral. La particularidad es que dicho acto se compone por una serie de acciones que e les chiva a los espectadores mediante el sencillo mecanismo del teléfono hecho con vaso e hilo. De esta forma se subvierte la función pasiba del espectador y se convierte en un ele-
mento activo de la narrativa.
Coreografía e interpretació:
pere faura
música:vivaldi + actors “on fire”
durada:
15 minuts
productor:
CUVO – comisariat per Álex Brahim
estrena:
CUVO, Matadero, Madrid, 11-12 desembre 2010
     
   
15/09/2018
22:00H
Pocahontas
Bàrbara Mestanza
20′
Teatre
 
    SINOPSI
    Walt Disney i els seus van mentir sobre Pocahontes , de la mateixa maneera que la història ha mentit sobre la pròpia història. Tot el que aquesta societat “avançada” es basa, és una mitja veritat. El 50% de la història va ser explicada per homes guanyadors. Ells van explicar la seva versió, però no va ser suficient com per crear una versió objectiva del què va passar, per això hauríem necessitat que la major part del poble expliqués la seva veritat, la seva pròpia versió dels fets.
Així doncs, Què hi ha sota nostre si tot en el que ens hem basat, on es recolzen els nostres caràcters, somnis, objectius només són realitats inventades per algú per un motiu probablement econòmic? ¿Qui som si el que som és fruit d’una mitja veritat?
Pocahontas o la veritable història d’una travessa, relata la història real d’algú que un dia va existir de veritat, però ara no és més que un símbol. Ella explicarà la seva pròpia versió dels fets, ella serà tot això no dit, tot això que no sabem, tot això que realment som. Explicarem avui la veritat, la nostra. Aquesta és la que importa.
     
2018
23:00H
Butoh
NORIHITO ISHII
40′
Dansa
 
   
    SINOPSI  
    NORIHITO ISHII
Coreògraf / Ballarí de butoh / Director artístic de DEVIATE.CO
Va començar la seva carrera com a ballarí de carrer a l’edat de 17 anys.
En el 2006 s’endinsa en el món de l’escena ballant en diverses companyies de dansa com BABY-Q, Ohashi Kakuya & Dancers, Tsujimoto Tomohiko, DAIRAKUDAKAN, també apareix a les obres de Yukio Ninagawa i Amon Miyamoto.Ha estat creant en solitari diverses obres des del 2007, intenta arribar a
l’audiència treballant el concepte de bellesa insana i universal inherent al cos humà, busca en el seu art la veritat de la nostra societat, ha actuat a més de 70 ciutats de 23 països.
 
     
   
15/09/2018
23:30h
El Lladruc
Gerard Vilardaga i Iris Hinojosa
20′
Teatre animal
 
    SINOPSI FITXA ARTÍSTICA
    És una íntima obra de teatre on es posen en joc les relacions de poder entre les persones i les dificultats que se’n deriven d’una manera un pèl animal. Una proposta condensada on l’escenificació de la rutina de la vida diària deixa pas a un humor gairebé corrosiu per cloure amb un final tan sorprenent com desconcertant. És una íntima obra de teatre on es posen en joc les relacions de poder entre les persones i les dificultats que se’n deriven d’una manera un pèl animal. Una proposta condensada on l’escenificació de la rutina de la vida diària deixa pas a un humor gairebé corrosiu per cloure amb un final tan sorprenent com desconcertant.
   
   
15/09/2018
00:00h
YACINE & THE ORIENTAL GROVE
60′
Concert
 
    ELLS:
    Yacine és el líder de Yacine & The Oriental Groove juntament amb el llaüdista grec Yannis Papaioannou. Completant la banda, està el turc Ertugrul al saxo, l’algerià amazic Massinissa Aït-Ahmed tocant el baix i la guitarra i Dani Clavera a la bateria. En l’actualitat el grup té dos discos publicat i aquest 2016 presenten el seu tercer disc “Mediterranean Clash” amb Satelite K.
Més consolidats, podríem dir que Yacine & The Oriental Groove ha trobat el camí per moure’s musicalment entre dues cultures amb més naturalitat i fugint d’etiquetes i artificis. El seu punt fort cotinuen sent els directes. Uns directes enèrgics, fins i tot adrenalínics, envolvents, on es pot disfrutar de la banda en estat pur. L’escenari és el seu hàbitat natural i així ho han pogut demostrar en els més de 200 concerts des del 2010 per diferents poblacions de Catalunya i Espanya, França , Hongria, Algèria i Canadà.
Música d’aquí i de tot arreu, electrònica i folc algerià; pop occidental, funk i melodies de Grècia que creen un paisatge de sons llunyans i alhora propers i a on no hi tenen cabuda ni els discursos fàcils, ni els ja esgotats tòpics sobre la multiculturalitat.
     
DIUMENGE 16 SETEMBRE 2018
16/09/2018
11:00h
TIC-TAC
Cia. Clownalaclown Àngel Roset
40′
Infantil
 
    SINOPSI
    “Tic – tac” parla sobre l’espera. Sobre la gent que passa el seu temps esperant: les oportunitats, l’amor de la seva vida, la mort, l’autobús , el futur… Però què passa quan un clown espera?

“Tic – tac” planteja un viatge d’autoconeixement a on el protagonista, a través d’una gestualitat basada en sons i imaginació , ens transporta a un món il·lògicament bonic.

16/09/2018
12:00h
L’arbre Generós
Gerard Garcés
40′
Infantil
 
    SINOPSI
    Un conte que explica la història d’una amistat incondicional i desinteressada que no es correspon de la mateixa manera, que ens fa reflexionar sobre la relació amb el nostre planeta, agredit constantment, i la contraposició entre les necessitats materials i allò intangible, per tal d’aconseguir la felicitat. Una història sobre la generositat i l’amor sense límits d’un arbre cap a un infant.
16/09/2018
13:00h
FIGA
Maria Llorens i Pepsi Valls
60′
Concert Versions Vermut
   
    CONCERT
    Amb la veu peculiar de la Maria Llorens i les melodies d’en Pepsi Vall, es tanca el Festival TURBINA.
Maria Llorens és una veu que genera tendresa. Versions. Per aquesta ocasió l’acompanya en Pepsi Vall, un músic que s’ha prodigat i assentat al berguedà, col·laborant amb moltes de les bandes més ballables i potents, alternant-se amb músics de jazz i versions.

 

** PREUS

  • Divendres: Taquilla inversaTiquet col·laboratiu tots els espectacles 25 €

    Quatre espectacles 15€

    Un espectacle 5€

    Nens/nenes menors 12 anys tiquet per a tots els espectacles 5€

** TURBINA TERCERA EDICIÓ

TURBINA va néixer l’any 2016 amb l’objectiu de propiciar la creació i difusió de les arts escèniques a la comarca del Berguedà. Un festival que concentra diferents projectes de teatre, performance, música, exposicions, work in progres, activitats formatives i gastronomia.

TURBINA vol sumar aquesta creació artística amb la utilització d’espais culturals no convencionals. Elements de la Colònia Vidal esdevindran escenaris naturals, dotant d’ús un patrimoni industrial de gran valor per al territori.

TURBINA se celebra, de nou, durant un cap de setmana del mes de juliol, amb l’objectiu de consolidar-se com a proposta cultural de l’estiu berguedà. El Festival vol seguir focalitzant els seus esforços en dues direccions: la promoció artística de propostes variades i emergents i l’accessibilitat del públic berguedà al panorama de les arts escèniques actuals.

Adreçat a tots els públics i amb programació diürna i nocturna, TURBINA l’organitzen conjuntament Konvent i el Museu de la Colònia Vidal, en col·laboració per a aprofitar les virtuts de dues iniciatives culturals tan diferents.

La Colònia Vidal, també coneguda com a Cal Vidal, és una antiga colònia tèxtil concebuda com un nucli autosuficient, amb habitatges per als obrers, església, escola, etc. a la riba del riu Llobregat, en el municipi berguedà de Puig-reig. Està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i en el catàleg de les 116 icones turístiques de Catalunya.

EDICIÓ 2017

EDICIÓ 2016